Mesekút épül a gyalui kastélyparkban

Az Elek apó kútjának ötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas erdélyi költőtől származik, aki egy olyan köztéri alkotást álmodott meg, amely egyszerre állít emléket a nagy mesemondónak, Benedek Eleknek és azoknak a gyerekeknek, akik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc miatt vesztették életüket, így nem lehettek Elek apó olvasói.

A Kárpát-medencében több városban állítottak mesekutakat, többek között Budapesten, Sopronban, Székelyudvarhelyen. A Traditio Transylvanica Alapítvány kezdeményezésére egy újabb kutat Gyalun, egy már meglévő, de növényzettel benőtt – valószínűleg a 19. századi – forrás hasznosításaként alakítanák ki.

Az alapkőletételre és a kút körüli területrendezésre a közelmúltban került sor gyalui iskolások és óvodások jelenlétében, illetve a Szent István Egyetem néhány oktatójának és hallgatójának aktív részvételével. A Traditio Transylvanica Alapítvány nevében Gergely Balázs elmondta: a kastély és a körülötte található park megújulásának első lépése a mesekút kialakítása, mely azt jelképezi, hogy a létesítmény számít a gyerekek érdeklődésére. Míg régebben azért emeltek falakat a várak köré, hogy kívül tartsák a betolakodókat, addig ma már éppen ellenkezőleg, azon fáradoznak, hogy minél több embert bevonzzanak. A gyalui kastély megújulása is azt a célt szolgálja, hogy váljon közkinccsé a történelmünk fontos állomásaként már hírnevet szerzett, regényíróknak is ihletet adó épületegyüttes – fogalmazott az alapítvány elnöke.

A jelképes alapkőletételen részt vevő gyalui gyerekek (16 óvodás és 14 iskolás gyermek) az alkalomhoz kapcsolódó könyveket vehettek át a kastély jelenlegi tulajdonosától, Nagy Elektől, Méhes György fiától, így például Gárdonyi Géza Egri csillagok című kötetét, melynek cselekménye részben a gyalui kastélyban játszódik, továbbá Benedek Elek Arany mesekönyv-ét és Méhes György Szikra ferkó-ját.

A kastélypark és a majdani kút körüli terület tájrendészeti felmérését a budapesti Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara néhány oktatója és 14 egyetemi hallgatója végezte el Fekete Albert tanszékvezető irányításával. A Traditio Transylvanica Alapítvány az ő szakértelmük figyelembevételével fogja a kastélypark rehabilitációját elvégezni.

Az Elek apó kútjának átadására a III. Várkert Fesztiválon kerülhet sor. A kezdeményezők bíznak abban, hogy a kút – a kastélypark részeként – fontos zarándokhellyé válik, és a gyerekek kedvenc pihenőhelye lesz a III. Várkert Fesztiválon is.

A kút kialakítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.