Program

Állandó programok

Lovasprogramok, tiroli pálya, kézműves és könyvvásár, Emese Park, Héttorony Hangászok, kézműves sörteraszok, élő régészeti ásatások, Székelyföldi Legendárium óriástársasjáték.


Szombat, május 27.

11:00 – 17:00 Vezetett várséták >> Lombok közé rejtett pompa: a gyalui várkastély története. Indulás óránként a Castrum romjaitól. Utolsó indulás 17 órakor (Szervező: Korzo Egyesület)
12:15 A Győr László Kalotaszeg-gyűjtő gyalui képeslapgyűjteményéből összeállított szabadtéri kiállítás megnyitója
13:00 A gyalui Tulipántos és a Cununiţa Apusenilor gyermeknéptánccsoportok előadása. Helyszín: Nagyszínpad.
14:00 KönyvbemutatóFerencz András: A kő marad. Közép-erdélyi kastélyok. Helyszín: Kastélyudvar
15:00 Könyvbemutató – Hover Zsolt: A Kalotaszegi Madárleány. A könyvbemutató mellett a következő 4 fotóalbumot is ismertetik: Bánffyhunyad és Magyarbikal (bemutatja Jakab Mihály bánffyhunyadi lelkész,) Körösfő, Nyárszó és Sárvásár (bemutatja Károly Károly körösfői lelkész), Magyargyerőmonostor (bemutatja Hover Zsolt magyargyerőmonostori lelkész) és Magyarvalkó (bemutatja Pap Ákos magyarvalkói lelkész). Helyszín: Kastélyudvar
17:00 Nemdevár – Fiatal szerzők délutánja. Fellép: Horváth Benji, Varga László Edgár, Visky Zsolt, Serestély Zalán. Moderál: André Ferenc. Helyszín: Kastélyudvar (Szervező: E-MIL)
18:00 Lovasíjász-bemutató. Helyszín: Kastélykert

Ökörsütés és -kóstolás

Gyermekprogram

(Koordinátor: Hagyományok Háza)

10:00 – 17:00 Játék anno – hogyan és mit játszottak szüleink, nagyszüleink gyermekkorukban? Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: Életfa Családsegítő Egyesület)
10:00 – 18:00 Totyogó sarokpihenő a legkisebbeknek. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: Életfa Családsegítő Egyesület)
12.00 Gyerekvár – Verses, mesés felolvasás. Meghívottak: Balázs Imre József, Berszán István, László Noémi. Házigazda: Karácsonyi Zsolt. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: E-MIL)
13:00 Dribli torna. Résztvevő csapatok: a kalotaszegi, a mezőségi és a kolozsvári Dribli csapatai. Helyszín: Focipálya. (Szervező: Dribli Gyerekfoci Klub)
14:00 Játékos vetélkedő – ügyességi és kapura lövő versenyek. Korosztályok: 4–7 évesek, 8–11 évesek, 12–99 évesek. Iratkozás a helyszínen. Helyszín: Focipálya (Szervező: Dribli Gyerekfoci Klub)
14:00 Dramatikus játék Kocsis Tündével és Sipos Krisztinával, a Puck Bábszínház művészeivel. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: Életfa Családsegítő Egyesület)
15:00 BábelőadásHa én lennék Mátyás király. A Puck Bábszínház előadása. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: Életfa Családsegítő Egyesület)

Zenei program

16:00 Evilági koncert >> Helyszín: Kisszínpad
18:00 Ripoff Raskolnikov koncert >> Helyszín: Kisszínpad
19:00 Hot Jazz Band koncert >> Helyszín: Nagyszínpad
21:00 Parno Graszt koncert >> Helyszín: Nagyszínpad
22:30 Buli 3 helyszínen

  • Retro buli a Sunny Dance Banddel >> Helyszín: Kisszínpad
  • Táncház a Tokos zenekarral (Szervező: Hagyományok Háza) Helyszín: Folksátor
  • VárkertDepo Party >> (DJ Palotai, DJ Infragandhi, DJ Missile) Helyszín: Partysátor

Vasárnap, május 28.

11:00 – 17:00 Vezetett várséták >>  Lombok közé rejtett pompa: a gyalui várkastély története. Indulás óránként a Castrum romjaitól. Utolsó indulás 17 órakor. (Szervező: Korzo Egyesület)
11:00 Tájfutás gyermekeknek és felnőtteknek. Regisztráció a helyszínen 10–12 óra között. (Szervező: Pro Orientare Egyesület, Transilva Sportklub)
13:00 A gyalui vár kutatásának újabb eredményei. Előadók: Weisz Attila és Kovács Zsolt művészettörténészek. Helyszín: Kisszínpad
17:00 Lovasíjász-bemutató. Helyszín: Kastélykert

Gyermekprogram

(Koordinátor: Hagyományok Háza)

11:00 Interaktív bűvészműsor Bellonival. Helyszín: Gyermeksátor
12:00 – 18:00 Kézműves-tevékenységek 5 „műhelyben”: fonaljátékok, nemezjátékok, játékok a rongyoszsákból, játékok gyékényből, vesszőből, ügyességi és sportjátékok. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár programja)
13:00 Gyermektáncház Muzsikál a Harmadik Zenekar. Oktatók: Both József és Zsuzsa. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár programja)
15:00 BábelőadásVitéz László és az elátkozott malom. A Keljfeljancsi Bábszínház előadása. Helyszín: Gyermeksátor (Szervező: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár programja)

Zenei program

14:00 Héttorony Hangászok hangszerbemutató >> Helyszín: Kisszínpad
16:00 Folker koncert >> Helyszín: Kisszínpad
17:00 Old Boys koncert >> Helyszín: Nagyszínpad
19:00 Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint koncert >> Helyszín: Kisszínpad
20:30 Csík Zenekar koncert >> Helyszín: Nagyszínpad
22:00 Táncház a Harmadik Zenekarral. Helyszín: Folksátor (Szervező: Hagyományok Háza)


A zenekarok

Csík Zenekar

A jövőre 30 éves népzenei együttes közösségformáló dalait őszinte szeretettel, egy emberként énekli közönségük, életművük több generációt szólít meg. Munkásságukat rangos díjakkal, Kossuth-, Magyar Örökség- és Príma Primissima-díjjal ismerték el, albumaik rendre platina-, illetve aranylemezek lettek.

Rendszeresen koncerteznek a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, pl. Lovasi Andrással, Kiss Tiborral, Presser Gáborral vagy Rúzsa Magdolnával. A zenekar koncertműsorában elsősorban magyarországi és erdélyi magyar népdalok, illetve táncmuzsikák hallhatók, de román táncdallamok is szerepelnek.


Hot Jazz Band

Az 1985-ben alapított Hot Jazz Band egyedülálló eredményeket, páratlan karriert tudhat magáénak. A hat zenész mégis arra lehet a legbüszkébb, hogy sikerült újra életre kelteniük, megismertetniük és megszerettetniük a dzsesszkorszak hangzásvilágát. A Hot Jazz Band napjainkban is a legfoglalkoztatottabb együttesek közé tartozik. Különlegessége, hogy tagjai valóságos időutazásra viszik hallgatóságukat a teljesen korhű hangzás és megjelenés által.

A megalakuláskor még főként dixielandet játszó zenészek hamar rájöttek, hogy a dzsessz műfaja sokkal gazdagabb, mint az elsőre megismert dixieland-repertoár. Az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek muzsikája talán a legszínesebb könnyűzenei műfaj. A méltán népszerű charleston, shimmy, fox trott táncok, a ’20-as évek gramofonos hangzása, a ’30-as évek fox, szving táncok lüktető, szvinges zenéje és a ’40-es évek szving és amerikai dixieland revival stílusai keltek életre általuk.

A kezdetektől céljuk volt az ugyanebből a korból származó magyar szerzemények repertoárra tűzése. Ez a törekvésük hozta meg igazán az áttörést számukra Magyarországon. Ebben a témában egyedüliként négy koncertnyi anyagot dolgoztak fel, s nevük egybeforrt a Kabos-, Jávor-, Karády-, Tolnay-filmek zenéivel. Egyedi hangszereléseik s játékstílusuk, amivel a filmzenéket a dzsesszre jellemző rögtönzéssel is vegyítették, utánozhatatlan hangzást kölcsönöznek műsoraiknak.

A zenekar tagjai: Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének, hangszerelés, zenekarvezető; Bera Zsolt – harsona; Fodor László – klarinét, szaxofon; Szabó Lóránt – gitár, bendzsó; Juhász Zoltán – bőgő; Galbács István – dob


Parno Graszt

A szabolcsi roma folk zenekar 1987-ben alakult a magyarországi Szabolcs megyei Paszabon. Az együttes neve fehér lovat jelent, ahol a fehér a tisztaság, a ló pedig a szabadság jelképe.

Debütalbumuk, a Rávágok a zongorára, 2002-ben a világzenei toplista 7. helyére került. Második, a Járom az utam című, 2004-ben megjelent albumuk után a svájci Vibration című zenelap szerint az együttes bekerült a legjobb 10 művész toplistájába. 2016-ban a Már nem szédülök című zeneszámukkal a magyarországi Eurovízió Dalfesztivál selejtező műsorában, A Dalban a döntőig jutottak.

Zenei gyökereiket közvetlen környezetükből gyűjtötték, muzsikájuk mára bejárta a világot. 2008-ban Indiában kutatták a romák zenei gyökereit, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat kerestek, falusi zenészekkel muzsikáltak együtt. Útjuk 2009-ben az Egyesült Államokba vezetett, ahol fennállásuk leghosszabb turnéján, 40 nap alatt 20 városban adtak koncertet New Yorktól San Franciscóig. Az évet végül Koppenhágában zárták, ahol a világzenei szakma legfontosabb éves találkozóján, a World Music Expó-n (WOMEX) léptek fel.

Az előadók magyarul és romani nyelven énekelnek.

Az együttes alapfelállása szűken tíz tag, de zenélnek húszan is, illetve a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is fellép.


Old Boys

Az 1979 őszén alakult együttes hat tagja az 1960–70-es években előzőleg neves magyar popzenekarokban játszott. A civil foglalkozásuk szerint mérnök, technikus, közgazdász, tanár stb tagokat a zene szeretete és annak művelésének hiánya hozta össze, különösebb távlati célok nélkül. Az így megalakult zenekar azonban három hónapos működés után rendkívül közkedvelt és keresett zenekarrá vált, fellépéseik száma mára elérte a 7000 koncertet.

Az elmúlt 37 év alatt az együttes sokszor szerepelt Magyarország és Európa különböző színpadain, számtalanszor léptek fel élőkoncerttel sztárművészek/együttesek előzenekaraként (pl. Chuck Berry, Jerry Lee Louis, Wanda Jackson, Joe Cocker, Spencer Davis Group).

A mára 12 tagúra (és ezen belül 6 szólóénekesi hangra) duzzadt együttes rendkívül széles és gazdag repertoárral áll a közönség elé. A nemzetközileg is közismert és közkedvelt számok hozzák az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as, 90-es és a 2000-es évek minden olyan zenei stílusát (rock and roll, pop, blues, rhythm and blues, soul stb), amelyek megfelelnek az együttes hangzásának és énekhangjainak.

Az együttes tagjai: Bardóczi Gyula, „a Gyula” – dob, ütőhangszerek; Jobbágy Dezső, „Daddy” – dob,  ütőhangszerek, ének; Nádai Bea, „Bezsu” – ének; Sebesi József „Apó” – billentyűs hangszerek; Szabó András „Saláta” – basszusgitár, ének; Sztankai László – gitár, ének; Vadász „Kutyu” Ferenc – szólógitár, ének; Nyögéri Tamás, „Tomi” – szaxofon, klarinét; Szalai Szabolcs, „Szabi” – szaxofon, klarinét, fuvola; Szénássy László – trombita; Friedrich Károly, „a Karcsi” – harsona; Szidor László „Főnök”, az együttes vezetője – gitár,  billentyűs hangszerek, ének


Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékén voltak osztálytársak. Harcsa Veronika Brüsszelben, Gyémán Bálint Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. A dalok személyes ihletettségűek, és mélységet, felszabadultságot és humort egyaránt hordoznak magukban.

Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után a Zeneakadémián mutatták be új, Tell Her című albumukat. A duót 2015-ben beválogatták a Németországban rendezett Jazzahead! European Jazz Meeting showcase-ére.


Ripoff Raskolnikov

Ludwig Knoglinger (művésznevén) Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetben az európai népzenék foglalkoztatták, majd fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklórban gyökerező dalszerzői attitűd, mely Bob Dylan, Tom Waits vagy akár a Rolling Stones zenéjét is meghatározza. Ikonikus színpadi megjelenését 1987 novemberében láthatta először a magyar közönség. Azóta számtalan koncertet adott Magyarországon, sőt immáron Magyarország az egyik otthona. Legutóbb 2016-ban jelentkezett albummal, mely az Odds And Ends címet viseli.

Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik: szerelem, utazások, mindennapok gondjai, szenvedély, veszteség, szépre való törekvés és életéhség.

A zenekar tagjai: Ripoff Raskolnikov – ének, gitár; Nagy Szabolcs – zongora; Herr Attila – basszusgitár; Jánky Zsolt – dob


Sunny Dance Band

Magyarország legnépszerűbb, több mint két évtizedes fennállással büszkélkedő, női-férfi énekeseket és fúvósokat is magában foglaló nagy létszámú koncert-, tánc- és party-zenekar alapító tagjai között található Marschall Norbert menedzser, aki azóta is az együttes oszlopos tagja és vezetője.

Műsoruk mind a zenei korszak, mind a zenei stílus tekintetében nagyon színesnek mondható: a 20-as évektől napjainkig, a dzsessztől a rock and rollon, a latin zenén át a funky discóig minden megtalálható igényes, saját hangszerelések formájában. A zenekar specialitása az egész estés műsor egy-egy sztárfellépővel, aki a rendezvény

Rendszeres sztárfellépőik: Vastag Csaba, Wolf Kati, Vastag Tamás, Szulák Andrea, Gájer Bálint, Janza Kata


Evilági

A sepsiszentgyörgyi Evilági együttes 2011-es létezése óta több lemezt és műsort készített kicsik és nagyok örömére. A Várkert Fesztiválra második, Dalóka című lemezük dalaival érkeznek, amely Varró Dániel megzenésített korszerű mondókáit dolgozza fel.

Koncertjüket elsősorban kisgyermekes családosoknak ajánlják, miként a legújabb Zenerege lemezüket is, amelyet a Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen alkottak. Ez utóbbi lemezről is játszanak majd egy-két dalt.


Folker

A Folker együttes tagjai, egyénenként és csapatban is már több éve foglalkoznak a magyar néphagyomány értékeivel, népzenével, néptánccal, népi énekléssel és gyerekoktatással. Különböző színházi produkciókban szerepeltek, kiállításmegnyitókon vettek részt, filmekhez szereztek zenét. Az együttes 2001-től működik Folker néven. Rendszeresen muzsikálnak a sepsiszentgyörgyi gyermek- és felnőtttáncházakban, az erdélyi nyári népzene- és néptánctáborokban. Számos rendezvényen, fesztiválon, táncháztalálkozón felléptek már Erdély különböző városaiban, illetve Magyarországon, Vajdaságban és Nyugat-Európában egyaránt.

2007-ben jelent meg Kecsketánc című CD-lemezük, mely mesekeretben mutat be néhányat a felcsíki, gyimesi és moldvai magyar népdalok, táncok és népi gyermekjátékok közül.

Az együttes tagjai: István Ildikó – ének, tánc; Csibi Szabolcs – nagybőgő, gardony; Lőrinczi Zsolt – koboz, brácsa; Melkuhn Róbert – furulya, kaval; Mihály Pál – hegedű


Héttorony Hangászok

Hangásznak nevezték a gyalogcsapatokhoz beosztott kürtösöket, síposokat és dobosokat. A hadizenével, énekelt költészettel és népzenével foglalkozó zenekar 2005 óta tölti meg élettel a híres épületeket, várakat, felidézve a hajdani hangulatot, eseményeket. Egyediségük abban rejlik, hogy korabeli hangszereken és korhű viseletben, magyar népzenei elemekkel ötvözve mutatják be az eredeti dallamokat és táncokat, a XVI–XVII. századi, török kori magyar muzsikát.

A különböző hangszerfajták változatos előadásmódot tesznek lehetővé. Pengetősök a magyar koboz, az arab ud és a török saz. Fúvósok a népi furulyák, a török síp és a duda. Megszólalnak ezeken kívül különböző ütős hangszerek is, főként a dobok és a tekerőlant. Ez a hangszer-összeállítás lehetővé teszi a korabeli zene megszólaltatását, megidézve a kor muzsikájának vélhető hangzását.

A zenekar tagjai: Bella Péter – tekerő; Boros Bence – duda; Balatoni Imre – koboz, dob; Hekman Zsolt – dobok; Koroknai Szabolcs – duda; Tóth Zsombor – duda; Prosinger Lívia – ének, def; Romháti Krisztián – tekerő; Szórádi Viktor – hajdútánc; Teski Zoltán – hajdútánc


VárkertDepo Party

vd


Bővebben a programokról

Lombok közé rejtett pompa: a gyalui várkastély története

large-imageAki nyugati irányából közelíti meg Kolozsvárt, szükségszerűen keresztülhalad Gyalun, de általában csak átutazik rajta. Pedig érdemes itt megállni, hiszen az országút mellett, a fák lombjai mögött egy kastély rejtőzik, és nem is akármilyen. Az épület lenyűgöző történeteket tudna mesélni Mátyás király kőfaragóiról, I. Rákóczi György fejedelemről, káprázatos menyegzőkről, arannyal átszőtt kárpitokról, a Bánffy családról, háborúról, vidám és szomorú napokról. A Várkert Fesztivál alatt a Korzo-lányok megmutatják az utat, amelyet még római legionáriusok is koptattak, közben pedig elmondják a történeteket is. Az óránként induló séták 11 órakor kezdődnek, az utolsón pedig 17 órától lehet részt venni.

A kisebbek játékosan ismerhetik meg a várkastély szövevényes történetét! A sétán hallott információkat, saját megfigyeléseiket és fantáziájukat felhasználva tölthetik ki a számukra összeállított feladatlapot. Aki ügyességét bizonyítja, apró jutalmat kap ajándékba. A feladatlapok megtalálhatók a gyereksátorban vagy elérhetők a séták vezetőinél.

További részletekért látogassanak el a Korzo honlapjára (www.korzo.org.ro) vagy Facebook-oldalára (www.facebook.com/KorzoAssociation).